Ulf Renwert är först ut i vår intervjuserie om yrkesrollen som Arbetsledare inom grönyteförvaltning.
”Att arbeta inom grönytor är mycket mer än att bara klippa gräsmattor och ansa häckar. Det är att medverka till allmänhetens trivsel och bygga upp behagliga och fungerande miljöer för folk…….Man måste ha social kompetens, vara påläst och kunnig men samtidigt ödmjuk och inte tro att man kan allt. Att vara bestämd utan att vara överlägsen är viktigt. Då får man sina medarbetare med sig.“
När vi besöker Ulf Renwert på hans kontor i Malmö så dyker det plötsligt upp en Renwert till. Det är brodern Per, som är landskapsarkitekt, och som hyr ett rum på samma kontorsplan som Ulf. Då måste man ju börja med att ställa frågan.
Hur det känns att ha sin bror vägg i vägg med sitt eget kontor?
− Det känns jättebra. Pers roll som landskapsarkitekt och min egen roll som produktionsansvarig passar ju som hand i handske. Vi får ut mycket av varandras kunskap och hjälper ofta till med råd och kritik när detta behövs.
Vad innebär ditt jobb?
− Mitt jobb består till stor del av att ”räkna på allt grönt”som finns i anbudshandlingarna. Ibland har arkitekterna varit lite vidlyftiga och när budgeten för utemiljön springer iväg så brukar jag styra upp och hjälpa till att se över detta, innan handlingarna går ut vidare i planeringskedjan. Att få komma in tidigt i projektet är jättebra, då kan man styra mot ett hållbarare och mer ekonomiskt slutresultat. Det innebär i praktiken att jag tar in pris från olika underleverantörer, gör korrigeringar och jämför, innan vi låter kunden ta beslut.
Vilka är dina uppdragsgivare?
− Jag jobbar dels för Peab men också direkt för andra uppdragsgivare t ex Malmö kommun. Just i Malmö har vi ett jättestort projekt på gång som heter Malmö Live. Det är ett komplext bygge med konserthus, konferensanläggning, hotell mm. Skanska har bygguppdraget men vi har fått jobbet som anläggningsentreprenör. Här kommer det att finnas mängder av grönytor, planteringar och andra typer av utsmyckningar. Vid sådana här stora jobb så går jag själv in som projektledare. Likadant är det vid IKEA i Malmö där Peab har uppdraget att bygga två huskroppar med parkeringshus och där hela projektet skall miljöcertifieras enligt Breeam. Detta kräver extra mycket eftertanke i material och växtval bl a. och där har jag själv huvudansvaret, vilket är otroligt stimulerande.
Hur ser en vanlig dag på jobbet ut för dig?
− Peabs avdelning för Drift och Underhåll är ganska stor, ca 50-60 personer. De har egen arbetsledning men jag stöttar med beräkningar, analyser, projektledning, deltar i möten ute på arbetsplatserna osv. Mitt geografiska område är ganska omfattande, i princip hela Sydsverige.
Det måste vara en utmaning att hela tiden ligga i framkant. Var hämtar du inspiration?
− Vi gör ofta inköpsresor till Tyskland när det är stora upphandlingar på gång. Där kan man hitta det nya inom växtområdet. Det är alltid kul att fånga upp nyheter.
Ser du några trender, några förändringar i branschen?
− Det viktigaste är kanske att leverantörerna förädlar fram starkare och tåligare växter. Malmö stad satsar numera på att köpa in kvalitet, väljer ofta större och mer färdiga träd för att få ett hållbart samhälle.
Jag har också märkt att personalen har blivit mer intresserad av ämnet. De lägger vinn om sin egen kunskap och vill gärna vara med och påverka. Att arbeta inom grönytor är mycket mer än att bara klippa gräsmattor och ansa häckar. Det är att medverka till allmänhetens trivsel och bygga upp behagliga och fungerande miljöer för folk.
Hur tycker du att en bra arbetsledare inom din bransch skall vara?
− Man måste ha social kompetens, vara påläst och kunnig men samtidigt ödmjuk och inte tro att man kan allt. Att vara bestämd utan att vara överlägsen är viktigt. Då får man sina medarbetare med sig.