Trädgårdsutbildningar på distans #pluggaträdgård

Hem / Alla artiklar / Häggmispel – en tålig och allsidig skönhet

Häggmispel – en tålig och allsidig skönhet

”Häggmisplar har flera fördelar. De är tåliga för vind och dåliga jordar, perfekta i områden där man vill ansluta till allmännig eller naturtomter. Lättskötta, behöver inte klippas om man inte använder dem som klippt häck. Slår ut tidigt under våren och har en vacker vit blom. Under sommaren en matt grönska och senare fin höstfärg i rött eller gult beroende på art. De får rikligt med bär som går att äta om man vill.

Amelanchier – häggmispel

Ytterligare en av vårens tidigaste växter och mycket vanliga i både offentlig miljö och i privatträdgårdar är häggmispeln, amelanchier. Vanligen som häck men det finns också vissa mer storblommiga sorter som häggmispel ’Robin Hill’ som säljs som stamträd.

Häggmisplar har flera fördelar. De är tåliga för vind och dåliga jordar, perfekta i områden där man vill ansluta till allmännig eller naturtomter. Lättskötta, behöver inte klippas om man inte använder dem som klippt häck. Slår ut tidigt under våren och har en vacker vit blom. Under sommaren en matt grönska och senare fin höstfärg i rött eller gult beroende på art. De får rikligt med blå bär (saskatoonbär) som går att äta om man vill.

Förvirring i sortiment

Förr såldes häggmispel som häggmispel oavsett art och sort, användes främst som häckväxt men även som friväxande buskar och småträd. Numera har man städat upp i sortimentet i Sverige och säljer fyra tydliga arter med E-märkning.
Skillnaden mellan arterna är växtsätt, storlek och bladfärg. Man kan välja arter efter användningsområde, odlingszon och effekt. Skall man vara säker på att få rätt produkt bör man välja E-plantor eftersom det finns mycket annat på marknaden som inte är lika noga sorterat. De förökas med frö och kan variera mycket om man inte tar frö från särskilda utvalda plantor i fröplantager. Förkortningen fk i namnet står för frökälla.

Kopparhäggmispel, fk Bäcklösa E

Elegant och mycket uppskattad är kopparhäggmispel, Amelanchier laevis, som har mörkt kopparfärgade blad vid utspring vilket tillsammans med de vita blommorna på avstånd ger en effekt av rosa skyar. Den växer som en vid buske, kan också användas som litet flerstammig buskträd, höjd upp till 4 meter. Väljer man E-material är plantan rotäkta och lättskött. Minst härdig av dem med zon 4-5 som nordlig gräns.

Prakthäggmispel fk Ultuna

Näst mest elegant är den så kallade prakthäggmispeln, före detta kallad häckhäggmispel, Amelanchier  lamarckii, som också spricker ut i rostrött för att övergå till grönt när blomningen är över. Inte lika intensiv i färg som kopparhäggmispel men det kan vara svårt att se skillnad. En ganska vid buske, som friväxande häck tar den stor plats men är en vacker övergång mot naturlandskap och fin i landskapsplanteringar. Intensiv höstfärg i rött men inte så tålig för torra blåsiga lägen som övriga. Kan drabbas av mjöldagg  i sådana lägen, därför har den förlorat sin E-märkning. I en fuktig jord däremot tål den salta vindar rätt bra vilket är en fördel i kustlandskap. Härdig i zon 6, med tiden 4 -5 meter hög.

Bärhäggmispel fk Alvdal E

Bärhäggmispel, Amelanchier alnifolia, är den av häggmisplarna som får mest bär. Bären kallas på engelska för ”saskatoonberries” ett namn som också dyker upp i svenska hälsokostaffärer eftersom de är rika på antioxidanter som fenoler, flavonoler och anthocyaniner. Det är de buskar man väljer om man vill ha mycket bär att skörda men de ger också en tät och jämn häck. Den blir dock tämligen vid eftersom bären tynger ut grenarna så inget för smala utrymmen.  Höjd 2-3 meter vidd c:a 1, 5 meter och härdig i zon 6.

Häggmispel för häck, fk Falun E

Häggmispel, Amelanchier spicata, är den bästa häggmispelhäcken för små utrymmen. Den växer rätt upp som spön, får många rotskott på samma sätt som syren och går lätt att klippa. Få förgreningar längs med skotten så den förblir smal. Tål både fukt, torka och blåst, trivs i sol och skugga. Helt enkel en mycket bra häck men inte särskilt vacker som buske . Får svartröda bär och höstfärg men sämre blom och färg i skuggiga lägen. Kan bli 3-4 meter hög och går i zon 7.

Av Inger Palmstierna

Amelanchier spiata
Amelanchier spiata
Amelanchier laevis
Amelanchier leavis
Amelanchier lamarckii
Amelanchier lamarckii
Amelanchier alnifolia
Amelanchier alnifolia

Om Inger Palmstierna

Sedan 1988 har Inger Palmstierna drivit det egna företaget Alsike OdlingsKonsult AB. Hon är en etablerad och erfaren trädgårdsförfattare, journalist, översättare, föreläsare och fotograf. Inger har arbetat med trädgård sen hon var 12 och är trädgårdsmästare, utbildad odlingshortonom vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp. Numera bosatt på Hven i Öresund och tacksam för detta efter nästan 50 år med styv lera i Mälardalen. Bedriver både en del små egna försök/provodlingar och odlar lite plantor till försäljning i öns butiker. Reser till försöksodlingar, demonstrationsfält, mässor och plantskolor i Holland, Tyskland, Danmark, Storbrittannien och inom Sverige för att se alla växtnyheter som lanseras. På ön har hon sällskap av två kattor som gärna sover i växthuset, rullar i grönsakslandet och sover i kryddorna.Från och med 2014 sker försäljning av egenodlat växtmaterial med anknytning till Hven hos Hälsa från Hven. Tillsamman med Ine och Måns Back odlar och säljer vi också kryddörter, medicinalväxter med flera växter som används för framställning av underbara tvålar, oljor och andra produkter som Hälsa från Hven producerar och säljer. Närodlat, Hvenodlat, gott och giftfritt.