”Jodå, vi har ständigt ett flertal elever här hos oss samtidigt. På våra sju kyrkogårdar här i Alingsås har vi ganska gott om praktikanter från olika instanser i samhället. Det kan vara från arbetsförmedlingen, kriminalvården, samhällstjänsten eller lärosäten av olika slag. Det är elever med skiftande mål och behov förstås. De elever som går högre kvalificerad utbildning prioriteras, då vi är i skriande behov av duktigt yrkesfolk i arbetsledande ställning.“
Trädgårdsakademin har gjort ett nedslag i verkligheten hos en av våra Lia-handledare för kursen Arbetsledare Grönyteförvaltning. Alexander Ryman är kyrkogårdsföreståndare i Alingsås och har just nu en av våra elever hos sig på sin tredje Lia-period.
Har du varit handledare tidigare för någon praktikant? undrar vi försynt.
Alex svarar med ett mjukt skratt: – Jodå, vi har ständigt ett flertal elever här hos oss samtidigt. På våra sju kyrkogårdar här i Alingsås har vi ganska gott om praktikanter från olika instanser i samhället. Det kan vara från arbetsförmedlingen, kriminalvården, samhällstjänsten eller lärosäten av olika slag. Det är elever med skiftande mål och behov förstås. De elever som går högre kvalificerad utbildning prioriteras, då vi är i skriande behov av duktigt yrkesfolk i arbetsledande ställning.
Är det betungande att följa alla krav som lärosätet ställer på kursplan och måluppfyllelse? frågar vi lite skuldmedvetet.
-Nej inte alls, svarar Alex, vi har full förståelse för att man måste ha en plan för utbildningen och se till att alla kriterier följs. Det är bara skönt för då vet vi vad eleven ska genomgå och vad vi själva ska bidra med.
Som arbetsgivare vill jag ha ut något av eleverna. Dom gör ett bra gratisjobb och i gengäld så får de min tid och mitt engagemang. Vi gör gemensamt upp en plan för deras tid här hos oss. Eleven får delta i olika skötselmoment men även en god inblick i budgetarbete, fakturering och inköp. När vi kommer till den sista Lian så kommer vi också till den känsligaste delen i utbildningen. Att komma in och arbetsleda ett redan etablerat gäng kollegor kräver en stor fingertoppskänsla från båda sidor. Här gäller det att eleven är både ödmjuk och stark. Man kan lätt hamna i konfliktsituationer. Här är också min närvaro mycket viktig så att jag i tid kan styra rätt om missförstånd uppstår. Jag låter alltid eleven vara med vid våra APT-er, det skapar en bra kontaktyta.
APT-er? undrar vi smått generat.
-Jo, svarar Alex, det är våra arbetsplatsträffar som vi har varannan måndag. Då samlas alla anställda och går igenom det som ligger oss närmast om hjärtat. Det kan vara allt från stora övergripande beslut till leveransen av granris. Vi diskuterar även arbetsmiljöproblem, ekonomi, inköp av nya maskiner mm. Genom att eleven är närvarande så skapas det en given samhörighet som är viktig längre fram.
Kan du tänka dig att anställa en elev som gjort sin Lia hos dig? vill vi givetvis veta.
-Självklart, då vet vi vad vi får, svarar Alex med ett listigt leende. Det finns ingen bättre skola än att gå bredvid och lära från en redan etablerad medarbetare. Om eleven dessutom har trädgårdskunskap från början så är det ett guldkorn. Men vi ska heller inte glömma att eleven tillför en hel del nytt. Kan han eller hon visa på nya och smarta lösningar så är vi inte sena att ta det till oss. Det viktigaste är att lära känna eleven ordentligt. Rätt personkemi från början sparar en massa socialt strul. Så det är A och O anser jag, säger Alex.
Du har ju ansvar för sju kyrkogårdar vilket innebär en arbetsmiljö där man måste visa hänsyn, ta det lugnt och där man ofta får möta folk i sorg på ett eller annat sätt. Hur balanserar du detta i ditt privatliv? undrar vi.
-Jag är vrakdykare bland annat, svarar Alex med glimten i ögat. Jag dyker både i svenska fjällsjöar och i varmare vatten t ex Röda Havet. Min fru är också intresserad av detta så vi försöker varje år att tillbringa någon vecka med tuberna på ryggen. Det finns så otroligt mycket att finna under ytan. Allt från gamla flygplan, skepp och prylar, till underbara koraller och fiskar.
Vi tackar för pratstunden och tänker att steget inte är så långt mellan att ansvara för flera tusen själars viloplats eller att utforska grottorna i en svensk fjällsjö. Båda gömmer mörka människoöden…