Trädgårdsutbildningar på distans #pluggaträdgård

Hem / Alla artiklar / Vi gratulerar Cecilia Tidstrand till examen och utställning på Sofiero!

Vi gratulerar Cecilia Tidstrand till examen och utställning på Sofiero!

”…nu väntar Den Stora Trädgårdsfesten på Sofiero där jag har kommer att göra en 50 kvm stor idéträdgård, i samarbete med anrika Cedergrens Plantskola på Råå. Det skall bli jättekul att få sätta tänderna i detta, med tanke på det stora besöksantal som Sofiero alltid har, säger hon, med ett visst mått av stolthet över att ha blivit tillfrågad om att medverka.“

Foto: Annika Christensen

Den något bleka sensommarsolen lyser behagligt över Viken när vi besöker Cecilia Tidstrand som är nybliven trädgårdsarkitekt, utbildad genom Trädgårdsakademin. Innan vi går in i huset så fördjupar vi oss i en diskussion om lavendeln som prunkar ståtligt längs hela framsidan av huset.
-Fjärilarna har inte varit så många i år, konstaterar Cecilia. -Det beror på den kalla och blåsiga våren och försommaren.
Hon har kantat sina rabatter med en prydlig metallram, vilket ger ett fräscht och rent intryck. Hela trädgården känns genomtänkt i sitt formspråk. Rundade former blandat med raka linjer ger en smakfull dynamik. Inte som vi i den äldre generationen gärna har, en rabatt med rak kant och en kvadratisk gräsmatta. Nej här är det en spännande lösning av form och färg.
Cecilia berättar att hon gärna jobbar med gröna bladformer.  -De gröna bladformerna skapar lugn och harmoni samt ger läckra effekter. Hon eftersträvar gärna motpoler i både form och färg. Lite mer rundade blad som hasselört, hosta, daggkåpa mot mer flikiga, spetsiga som prydnadsgräs, bambu och ormbunkar. De olika formerna lyfter varandra.
-Jag  är mycket intresserad av heminredning och det avspeglar sig i trädgården också, förklarar hon.
Vi går in i det ljusa, nästan sakrala matrummet. Ett underbart glasrum med utsikt åt båda hållen i trädgården. Cecilia börjar berätta om sig själv och varför hon valde att läsa till trädgårdsarkitekt.
-Jag är förskollärare/processledare och hade ansvar för att driva utvecklingsarbetet vid skolan. Det gjorde att jag inte fick vara så mycket med barnen vilket givetvis var tråkigt även om uppdraget var jättespännande. Jobbet innebar bland annat att sätta upp mål för verksamheten och att bryta ner det i delmål och se till att kvalitetssäkra processen. Jag kände att jag ville göra något mer kreativt och valde att gå ”all in” på att läsa vidare. Distansundervisningen passade mig perfekt. Min man har eget företag så det fanns utrymme för en viss flexibilitet i familjen. Jag hade ingen förkunskap bara ett stort intresse för trädgård. Jag startade med växtvandringarna och på så sätt kom jag direkt i kontakt med både lärare och mina kurskamrater. Det var en mycket lyckad start, berättar Cecilia.
– Jag har startat ett eget företag, Form & Flora Trädgårdsdesign. Det gäller att ligga på och hitta kunder på rätt sätt. Jag finns med på både Facebook, Instagram och har egen hemsida, men det allra bästa sättet är ändå att få personliga rekommendationer. Jag har haft tur att komma in rätt från början och fått en del bra uppdrag. En del kunder vet direkt vad de vill ha medan andra behöver hjälp med att konkretisera och formulera vad de är ute efter. Det handlar mycket om att kunna läsa av människor och att göra kunden delaktig i processen. Lyhördhet och tydlighet är bra ledord. Efter ett första möte med mig bestämmer kunden mer exakt vad de behöver hjälp med och de får en offert.
-Om inte kunden själv har en anläggare så kan jag rekommendera det. Jag tar dock inte på mig anläggningsuppdragen själv. Jag har heller inga skötselavtal. Däremot kan jag bistå med växtinköp. Jag ritar gärna för hand eftersom jag tycker att det är kul men Sketch Up är ett bra program när man vill visa kunden hur skuggor faller osv under dagen, säger Cecilia.


-Mässor är också ett bra sätt att marknadsföra sig på, fortsätter Cecilia. Jag har varit med på en byggnadsvårds-och trädgårdsmarknad som heter ”Linolja & Lavendel” i Höganäs och nu väntar ”Stora Trädgårdsfesten” på Sofiero där jag har kommer att göra en 50 kvm stor idéträdgård, i samarbete med anrika Cedergrens Plantskola på Råå. Det skall bli jättekul att få sätta tänderna i detta, med tanke på det stora besöksantal som Sofiero alltid har, säger hon, med ett visst mått av stolthet över att ha blivit tillfrågad om att medverka.
Vi diskuterar trender och är rörande överens om att nu vrider det över mot egen odling i alla dess former. Hållbarhet har blivit ett ord att räkna med.
-En trädgård är något som ”man skall må bra i”, då har man lyckats, påpekar Cecilia.
Strax innan vi ska gå så ser vi genom fönstret hur trädgården sträcker sig in genom en dörröppning i husväggen längre fram. En vacker slingrande gång syns, kantad med låga växter. Hur stor tomt har ni egentligen? blir givetvis frågan.
-Nej skrattar Cecilia, det där är en spegel, stor som en normal dörr, som vi har satt upp mot grannens husfasad. Den speglar vår egen trädgård och ger en känsla av rymd, säger hon med glimten i ögat.
Lite generade känner vi oss att vi gick på det enkla men smarta tricket, vi var verkligen lättlurade….